Gjuta rätt – gjuta lätt

Vi befinner oss mitt i den härliga Svenska sommaren. Regn blandas med en gnutta sol lite nu och då. Men vad gör det när man har fullt upp med sina byggprojekt. Vi på armering.nu har alla en hel del projekt på gång för tillfället och ibland kan det vara skönt att vädret inte är på topp hela tiden. Jag menar, då vill man ju hellre ligga på stranden än att snickra på något hemma.

Om du hade tänkt att gjuta något i sommar så kommer vi nu med lite tips kring detta. Har du gjutit förut som vet du säkert om hur man steg för steg får en bra gjutning. Men är det första gången så är det inte lika lätt, och framförallt är det lätt att glömma vissa saker.

Armering eller armeringsnät

För det första så är det viktigt att komma ihåg armeringen. Utan armering så bildas det lätt sprickor och konstruktionen kan till och med gå sönder på grund av alla spänningar som uppstår inne i materialet. Sen beror det på hur det du ska gjuta ser ut. Om man har en fyrkantig konstruktion så används vanligtvis armeringsnät istället för vanliga armeringsstål. Detta för att helt enkelt spara tid och pengar. När du har en fyrkantig platta så kommer det ligga spänningar över hela ytan, vilket innebär att det krävs armering i alla riktningar.

Så istället för att lägga ut järn i en riktning och sedan korsa med järn i andra riktningen så lägger man enkelt ut en matta istället. Riktigt smidigt!

Rätt dimension på armeringen

En andra sak man bör fundera lite kring är vilken dimension man bör ha på sin armering. Detta hänger egentligen på vilken belastning konstruktionen ska ha. Är det väldigt stora belastningar så krävs givetvis grövre armering och vice versa.

Hör gärna med din återförsäljare av armering vad de anser att du behöver för just din konstruktion. Det är ofta bättre att ta grövre än att det man gjuter går sönder.

Lycka till med era projekt där ute!