Armering till hobbyprojekt

Armering i form av kamstål, armeringsnät och olika liknande typer är ett av våra viktigaste byggmaterial. De hjälper till att fördela spänningsfallet över det vi gjuter och därmed förhindrar att sprickor bildas som förstår hållbarheten i våra konstruktioner. Men det finns betydligt fler tillämpningar än att hålla upp konstruktioner. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. För många är armeringsstål perfekta blompinnar medan andra har de till sina lådbilar, eller varför inte till det hemsnickrade bandymålet.

Kanske har du egna tips

Många har varit finurliga med att använda armering till olika hobbyprojekt. Även den mindre armeringsnäten kan vara lämpliga till olika hobbykonstruktioner där alltså huvuduppgiften inte är att hålla borta sprickor från det man gjutit. Det finns till och med exempel på folk som använt armering till konst och gjort olika verk vilket är riktigt imponerande. Hur har du använt armering förutom till gjutningar? Kanske har du roliga exempel där du på roliga sätt fått användning för armeringsstålet.

Om man ska använda armeringen till saker inomhus så får man komma ihåg att de ofta är väldigt rostiga. Rosten färgar i sin tur väldigt lätt av sig vilket man fått erfara om man tagit i armering utan handskar. Därför ska man alltid använda handskar om man inte vill smutsa ner händerna rejält. Tänk även på att du kan missfärga saker du har i ditt hem i fall du nu väljer att använda armeringen till något inomhus.

Är man ute efter att böja eller på något sätt kröka armeringsstålet till det man ska bygga eller konstruera så gör man klokt i att skaffa de smalare varianterna. Ofta finns det 8 mm eller till och med 6 mm armeringsstål vilket lämpar sig till at böja för hand med lite kraft. Annars kan man skaffa en bockare som man använder för att bocka regnkrokar.