Armeringsstål

armeringsstålOm du någon gång besökt en välsorterad bygghandel har du med all säkerhet sett de långa stålstängerna som finns i lite olika dimensioner. Detta är armeringsstål och används precis som all annan armering till att förstärka olika betongkonstruktioner. Som du kanske läst innan så spricker betongen väldigt lätt när den stelnar på grund av de spänningar som då uppstår. Använder man däremot armeringsstål eller annan armering så fördelas belastningen ut vilket  gör en väsentlig skillnad på konstruktionens hållfasthet. Görs detta på rätt sätt med rätt material innebär det att mängden betong som behövs minskar vilket kan vara en stor kostnadsbesparing.

 

Armeringsstålets egenskaper

Armeringsstål är stänger av kolstål, alltså järn där man tillsatt kol för att få speciella egenskaper. Beroende på hur mycket kol som tillsätts får materialet olika egenskaper så som hårdhet, seghet osv. Det är även vanligt att man legerar stål med andra ämnen för att få ytterligare önskvärda egenskaper. För att ta ett exempel som inte har med armering att göra är rostfritt stål där man i regel har tillsatt ca 11 viktsprocent krom för att få de rostfria egenskaperna.

En annan viktigt sak som påverkar armeringsstålets egenskaper är vilka behandlingsmetoder man använt. Vanligt är att man varmvalsar armeringsstål för att få de egenskaper man önskar.

 

Förstärka betong med armeringsstål

Betong är i grund och botten ett väldigt sprött material. Det innebär att det är svårt att deformera elastiskt och spricker istället om det utsätts för tillräckligt hög belastning. Om man belastar en betongpelare som inte är armerad är det väldigt lätt att den spricker. Draghållfastheten är i detta fall väldigt låg och det kan räcka med betongkonstruktionens egna tyngd för att det ska bildas sprickor. Sprickor kan i sin tur leda till brott vilket inte är önskvärt om man gjutit något, speciellt inte om det är en bärande konstruktion.

Är betongen armerad på rätt sätt sker inte dessa brott lika snabbt utan det kan till och med bli viss deformering vilket gör att man kan upptäcka deformationen innan ett brott sker och därmed åtgärda felet. Hur man väljer att armera betongen beror på vilket typ av spänningen konstruktionen kommer utsättas för. De vanligaste spänningsfallen är

 

  • Tryckspänning
  • Dragspänning
  • Skjuvspänning

 

Om betongen kommer utsättas för dragspänning så vill man armera så att armeringsstålet tar upp denna spänning istället för att betongen ska göra det. Här kan man använda spänd eller ospänd armering där man i det första fallet spänner upp armeringen innan eller efter gjutning. Den spända varianten klarar i regel högre belastning men det är ändå den ospända varianten som förekommer mest.

I nedan tabell hittar du återförsäljare av billigt och prisvärt armeringsstål på nätet.

Återförsäljare Information Betyg Gå till
armering Billig Armering Stort utbud Snabb leverans billig armering
armering Varierat utbud Bra priser Snabb leverans billig armering