Håll koll på gjutningen

Att gjuta i sig behöver inte vara speciellt svårt. Svårigheten och komplexiteten kommer ju mer belastning som konstruktionen ska utsättas för och där det gäller att man både placerar och väljer rätt typ av armering för konstruktionen. Annars brukar grundförutsättningen vara att man väljer rätt typ av bruk och blandar enligt beskrivningen på säcken. Gör man bara det så brukar det vara som att blanda en deg. Dock så får man komma ihåg att här tillkommer ett steg där bruken ska brinna eller torka för att sedan bli fast och hållbart i ens konstruktion.

Armera alltid om det behövs

Om man ska gjuta ett litet trappsteg till förrådshuset så brukar man inte direkt tänka på armering det första man gör. Men det kan vara värt att tänka en gång extra för det kan vara skönt att minska risken för att sprickor bildas i steget efter ett tag. För även om man inte tänker på det så belastas allt som gjuts bara av sin egna vikt. Detta gör till exempel att plattor som gjuts får sprickor i ytan bara av den egna tyngden som den utsätts för. Detsamma gäller ofta ett steg och det kan därför vara värt att lägga i ett litet mindre nät för att sprida ut spänningarna över konstruktionen.

Använd rätt redskap

Ska man gjuta eller putsa enklare saker så räcker det med att fantasin hittar på enklare redskap att använda. Kanske har du en spade som du kan använda eller så har du något annat redskap som inte behövs. Ett populärt sätt att blanda cement och betong brukar vara en gammal skottkärra som inte längre används där man varvar bruk och vatten för att få en bra blandning. Det ger en inte bara yta att arbeta med spaden för att få gjutningen riktigt bra.