Olika armeringstyper

Armering kan innebära många saker beroende på vem man frågar. Grundprodukten om man kikar på den här sidan så handlar det alltså om lika typer av armeringsstål som används för att sprida ut spänningar som lätt uppstår i konstruktioner som man gjuter. Beroende på hur geometrin för konstruktionen är så kommer olika armeringsjärn att vara bäst lämpade. Du har kanske läst att armeringsnät är det lämpligaste alternativet om man gjuter en platta och därmed behöver kompensera och jämna ut spänningar över hela plattan. Skulle man här välja armeringsjärn så skulle det kräva betydligt mer arbete, även om armeringsmatta egentligen är ihopsatta armeringsjärn, så man slipper alltså en hel del arbete där.

Varierande dimensioner på kamstål

En annan sak som också är värt att ha i åtanke är att armeringsstål finns i en rad olika dimensioner. Allt ifrån de små 6 mm stålen som är lätta att böja och klippa upp till 16 mm eller grövre som inte längre går att böja och är betydligt svårare att klippa. Det som avgör vilken dimension du ska ha är helt enkelt beroende på hur kraftig konstruktion du har och därmed hur mycket belastning man har att göra med. Ju större belastning och därmed spänning som behöver kompenseras desto grövre armering är att föredra. En tumregel är att alltid ta i överkant så man inte riskerar att armeringen inte håller för den tänkta konstruktionen.

Armera rätt

Precis som att armeringsnät underlättar för att man då helt enkelt slipper att väva ihop ett nät av armering själv så finns det andra produkter som på ett eller annat sätt underlättar för olika gjutningsarbeten. Här gäller det att kika runt vad som erbjuds hos olika leverantörer. Ibland har man tur och hittar armeringskonstruktioner som underlättar rejält och som gör att man slipper en massa extra arbete.