Armeringsnät

armeringsnätNär man gjuter en betongplatta innebär det att man har större ytor som måste armeras. Är det en större grund kan det handla om flera 1000 kvadratmeter. Då är de ganska olämpligt att lägga ut armeringsstål i alla riktningar. Istället använder man såkallade armeringsnät, helt enkelt sammanfogade armeringsstål som tillsammans bildar ett stort nät som kan fördela de spänningar som bildas i gjutningen. Du kanske undrar varför mattorna ser ut som de gör eller vad en armeringsmatta 7150 egentligen betyder. Här på sidan får du svar på dessa frågor.

 

 

Tillverkning och användning av armeringsnät

Det kanske allra vanligaste användningsområdet för armeringsnät är till gjutna plattor. Alltså konstruktioner som spänner över större ytor som kräver armering. Det förekommer även i bjälklag och i vissa fall som nät i väggar. Armeringsnät tillverkas vanligtvis av kalldragen profilerad tråd. En annan variant är att näten tillverkas av varmvalsad tråd.

Återförsäljare Information Betyg Gå till
armering Billig Armering Stort utbud Snabb leverans billig armering
armering Varierat utbud Bra priser Snabb leverans billig armering

 

Problemet med gjutna plattor

När man gjuter en platta i betong kommer man återigen in på de materialegenskaper som den spröda betongen har. Den spricker väldigt lätt och enbart plattans vikt kan i sig ge upphov till sprickor vid ytan. Ofta är dessa sprickor bara av estetisk karaktär och påverkar egentligen inte hållfastheten hos konstruktionen, men det förekommer gånger då så är fallet och sprickbildningen minskar avsevärt med rätt typ av armering. Därför vill man använda ett nät som täcker hela ytan och på så sätt fördelar spänningen så att risken för sprickor minskar.

 

Olika typer av armeringsnät

Beroende på vilken tillverkare man har förekommer lite olika varianter av armeringsnät. Några vanligt förekommande varianter är

    • Standardnät
    • Fingerskarvade nät
    • Envägsnät
    • Väggnät
    • Mininät

Bland annat fingerskarvsnät gör det möjligt att undvika överlagrade nät i hörnen. I vissa fall kan det förekomma fyra nät ovanpå varandra i hörnen men dessa typer av armeringsnät är alltså konstruerade för att undvika detta.

 

Armeringsnät beteckning och dimensioner

Man brukar ofta döpa armeringsmattan utifrån en speciell standard som direkt talar om dimensionerna på mattan. Ett exempel är ett armeringsnät som har siffrorna “7150”. Första siffran alltså en 7a i det här fallet talar om tjockleken på stålet som bygger upp mattan. Här har vi alltså 7mm. Resten av siffrorna talar om diametern på rutorna i nätet. I det här fallet har vi alltså 150 mm i diameter hos rutorna. Lär man sig bara i vilken ordning siffrorna kommer kan man direkt avgöra vilka dimensioner armeringsnätet har.

I nedan tabell hittar du återförsäljare av billig och prisvärd armeringsnät på nätet.

Återförsäljare Information Betyg Gå till
armering Billig Armering Stort utbud Snabb leverans billig armering
armering Varierat utbud Bra priser Snabb leverans billig armering