Blanda betong och cement

Att blanda betong eller cement behöver inte vara särskilt svårt. Det viktigaste är att du läser på lite innan, vilket är anledningen till att du hamnat på den här sidan. Nedan hittar du en video från Byggmax som beskriver hur du kan bära dig åt för att blanda bruket. Där får du väldigt mycket tips och idéer så att du kan komma igång.

Tips för att blanda betong

Som du kanske såg i videon ovan så behöver det inte vara särskilt svårt att blanda betong. Det viktigaste är att du har rätt verktyg och ser till att du har allt nära till hands. Nedan listar vi några tips som kan vara bra att ta med dig när du ska dra igång med ditt gjutprojekt.

 

  • Ha alla verktyg nära till hands. När du väl drar igång med att gjuta vill du inte behöva avbryta och häma verktyg. Se därför till att du har allt du behöver inom räckhåll.

 

  • Välj en bra plats att vara på när du blandar ditt bruk (betong eller cement). Betongen i sig dammar väldigt mycket och det kommer säkerligen spillas en del färdigblandat bruk när du håller på. Sen är det även smart att vara nära det du ska gjuta. Betongen kommer vara väldigt tung när den är färdigblandad, så se till att minimera arbetet genom att enkelt kunna hälla över den färdigblandade betongen i gjutformen

 

  • Har rätt mängd material till hands. Du vill inte stå där och gjuta din platta för att bli 90% färdig när betongen tar slut. Då kan du riskera att delar av plattan torkar och att du får skador i gjutningen längre fram. Se därför till att du räknar flera gånger på hur många säckar betong du kommer behöva. Det är bättre att köpa fler säckar för att sedan lämna tillbaka, istället för att stå där med en halvfärdig platta när materialet tar slut.

 

blanda betong och cement

 

  • Ha rätt verktyg för att släta ut exempelvis plattan. Ett plattverktyg för att stryka ut ytan av din platta är väldigt användbar om du vill ha en slät och fin yta. Det går alltid att slipa plattan i efterhand men det är inte alltid det enklaste och kräver ofta dyra verktyg. Se därför till att göra plattan så slät och fin som möjligt innan den stelnar.