Cement och Betong

betongOm man själv tänkt gjuta något och besökt en välsorterad bygghandel för att köpa cement så har man kanske blivit ställd över hur många olika sorter det finns att välja mellan. Utöver standardcementen som alltid funnits hittar man idag en hel hög med olika sorters bruk och betong. Detta kan vara allt ifrån murbruk till finbetong.

 

Skillnad mellan Cement och Betong

Är man ute efter att gjuta plintar, pelare eller liknande så behöver man betong. Man brukar säga att betong är själva materialet som till slut blir den gjutna formen. När du ska köpa betong hos bygghandlaren så finns det vanligtvis två alternativ att välja mellan vilka är betong och cement. Detta kan givetvis variera beroende på tillverkare så för att vara säker bör du alltid kolla med din bygghandel och läsa noga på förpackningen. Här följer en liten förklaring på skillnaden mellan betong och cement.

 

  • Cement
    Köper du cement behöver du vanligtvis tillsätta sand, stenkross och vatten för att framställa betongen. Du har kanske sett en betongblandare om du passerat en byggarbetsplats där man kastar in sand och stenkross i en roterande tunna. I denna finns det säkerligen cement som man sedan blandar till betong. Har man tillgång till sand och stenkross så kan det vara en fördel att köpa vanlig cement. Ska man gjuta större konstruktioner är det här alternativet ofta att föredra.

 

  • Betong
    I de flesta byggvaruhus finns det i anslutning till cementen ofta säckar som benämns betong. Detta är helt enkelt färdigblandad betong där man endast behöver tillsätta vatten. Det här är ett givet val om man ska gjuta mindre konstruktioner som exempelvis plintar, trappor och liknande. Vanligtvis finns det två varianter på färdigblandad betong där man skiljer på finbetong och grovbetong. Finbetongen har en lägre kornstorlek men samtidigt något lägre hållfasthet och lämpar sig därmed till konstruktioner där man efterfrågar finare ytor och som kanske inte ska klara lika hög belastning.

 

Det här är standardbenämningen som de flesta tillverkare använder sig av. Men du bör alltid kolla med din återförsäljare vad som gäller för deras produkter. Sen är det även viktigt att du tar reda på vilka förhållanden man ska ha mellan andelen sand och cement om du väljer det alternativet.

Nedan hittar du återförsäljare av betong och cement på nätet.

Återförsäljare Information Betyg Gå till
armering Billig Armering Stort utbud Snabb leverans billig armering
armering Varierat utbud Bra priser Snabb leverans billig armering