Distansklossar

distansklossarNär man gjuter en betongkonstruktion vill man ju att armeringsnätet ska hamna mitt i konstruktionen och inte sjunka ner. Skulle man placera nätet direkt där man tänkt gjuta så resulterar detta att armeringen sedan sjunker till botten av konstruktionen varav den förstärkande effekten uteblir. Det finns dock en väldigt enkel lösning på det problemet. Man använder så kallade distansklossar som helt enkelt är en liten pelare i plast som ska hålla armeringen på plats när man sedan gjuter.

 

Distansklossar i olika dimensioner

Det finns en rad olika distansklossar som dels passar till olika tjocklek på själva armeringsstålet men även i olika höjder beroende på hur tjock konstruktion man tänkt gjuta. Som du kan se på bilden så kan armeringen vila på två olika höjder vilket är väldigt användbart om man har två nät som möts i ett hörn. En annan fördel är om man bygger ett eget nätmönster av armeringsstål där man då kan låta två stål vila mot distansen.

 

Namnet anger höjden på distansen

Om du varit i en bygghandel och sett distansklossarna så har du kanske lagt märke till benämningen. Oftast heter klossarna något i stil med Distanskloss 40/50. Siffrorna i namnet talar om höjden där armeringen kommer att ligga och eftersom man kan lägga två stål ovanpå varandra har man två olika höjder. I det här fallet kommer armeringen att hamna på 40 mm respektive 50 mm.

Antalet klossar som du behöver är svårt att säga. Mycket handlar om hur mycket armering du kommer använda och därmed hur många distanklossar som krävs för att hålla exempelvis armeringsnätet på plats. Det allra viktigaste är att armeringen hålls just på plats och inte sjunker ner eller flyttar på sig när du väl häller på betongen. Då riskerar hela den armerande effekten att utebli och din gjutning kan drabbas av sprickor och i värsta fall gå sönder helt.

Ett väl utfört grundjobb med armering och utsatta distansklossar är väldigt viktigt för en smidig gjutning. Även resultatet i slutändan handlar mycket om förarbetet man lägger ner.

I nedan tabell hittar du billiga och prisvärda distansklossar direkt på nätet.

Återförsäljare Information Betyg Gå till
armering Billig Armering Stort utbud Snabb leverans billig armering
armering Varierat utbud Bra priser Snabb leverans billig armering